Prázdniny na Autodromu v Mostě odstartoval Carboniacup Carbonia Cup, Autodrom, Mos, | Constructors F1

etina English Rusky

Prázdniny na Autodromu v Mostě odstartoval Carboniacup Carbonia Cup, Autodrom, Mos, | Constructors F1 Constructors F1

Prázdniny na Autodromu v Mostě odstartoval Carboniacup

Vláďa Rožánek, Carboniacup team 2022 | 12.7.24 | Aktuálně

Carbonia Cup 2024

Zeknova Carboniacup začal své čtvrté dějství letošní sezóny na Autodromu v Mostě pod názvem garanta dne Panattoni Racing Day a ani tentokrát se příznivci mokrého asfaltu zase nedočkali, bylo krásných 20st., takže žádné úmorné vedro ani déšť. Přes 105 vozů si zajezdilo na autodromu, včetně velkých a malých áček, sériovek, prototypů a formulí.

Carbonia Cup

Na Autodromu v mostě se letos Carboniacup objevil podruhé. Startovní rošty slibovaly atraktivní podívanou a kdo měl ve středu volné odpoledne, mohl se podívat na vozy jako Lamborghini Super Tropheo, formule F3 nebo prototyp Funyo. Zajímavá skládanka vozů nejprve odjela volné kvalifikace, pak si zajela měření kvalifikační čas a v odpoledních hodinách absolvovaly vozy atraktivní letmé starty za zaváděcím vozem. Celkem v 5ti skupinách.

Skupina A byla opět rozdělena na dva samostatné závody, podle objemu motorů. V šestnáctistovkách A1 vyhrál suverénně Jiří Mika s Citroenem Saxo, který za sebou nechal celkem šest aut a na stříbrný pohár dosáhl v závodě Josef Turban z Německa na Audi 50 a bronzový podest obsadil Švýcar Hans Von Ah na VW Golf I. Ve skupině A1.3 dominoval Němec Rene Büchold s Ladou Samara, který porazil Petra Zelenku na Suzuki Swift a Holgerem Kiwattem na další ladovce. Ve dvoulitrech zvítězil Pavel Zeman s Mazdou RX8, před Jiřím Zemanem na Hondě Civic TypeR a polským jezdcem Tomaszem Lachem na Mazdě MX5. Ve třílitrech A3 první projel cílem Walter Forster z Německa na BMW M3, před německým soupeřem Olafem Hauesnerem na dalším BMW M3 a dalším BMW 330Ci Maďara Ivana Ivanova. Josef Dauerer z Německa na VW Scirocco vévodil skupině A7 více upravených dvoulitrů.

Cup

Ladislav Šmucr na BMW M3 GTR pak zvítězil v A4 do 3500ccm před Rakušanem Christophem Drauchem na stejném voze a dalším BMW M3 Martina Totha. Michal Harásek s Mustangem GT si dojel pro zlato v A5 nad 3500ccm před Maďarem Ponyiczkim s BMW. David Kratochvíl si veze z Mostu zlato v A6 pro vozy Škody Octavia III RS, když porazil druhého Davida Císaře a Josefa Vágnera. Alex Tlustý s Pragou R1 si podmanil skupinu A8 do 3500ccm více upravených aut, když za ním skončili na stejném voze jedoucí Jiří Ruml a Petr Čížek se Seatem Cupra Competition TCR. V GT4 vyhrál Pavel Sovička s Lotusem Emira, před Francouzem Schuttrumpfem na BMW M4 GT4. Klasifikaci nad 3500ccm více upravených aut pak ovládl ToMi se speciálem KTM GT2, před Janem Marečkem s Porsche 991 GT3 Cup a bronz odvezl Pavel Bouška na Lamborghini Super Tropheo.

Sára Zelenková svůj premiérový závod v B1 bohužel nedokončila, ale v sériových vozech skupiny B2 do 2000ccm zvítězil Libor Šajner na Toyotě GT86, před Jiřím Vaněčkem na Mazdě RX8 a Alešem Göllnerem s Hondou TypeR. Milan Zubatý s Fordem Fiesta měl zlato v B3 do 3000ccm, před Lukášem Šerým. Petr Koutský na Mazdě MX5 si dojel pro zlatý pohár v B4 do 3500ccm a stříbro veze Silvestr Ulmann s Nissanem 350Z. Skupina B5 nad 3500ccm měla za vítěze Pavla Sovičku s Lotusem Exige 430 Cup, který vyhrál před Janem Vojtkem s BMW M2 a Zdeňkem Šimoníkem na BMW.

Skupina C prototypů a speciálních konstrukcí měla na startu prototypy, Caterhamy, Ktm X-Bow, ale také Performery a jeden Pacemaker. V C1 do 1400ccm urval zlatý pohár Daniel Hentschel z Německa, před Švýcarem Markusem Amesederem a jeho krajanem Markusem Hoferem na Performerech, čtvrtý Kahnt měl jediný Pacemaker ve startovním poli. V Brně se ukázal i Tänzler s Revolutionem. V C2 do 1800ccm vládl Jiří Švec s prototypem Funyo SP5, před Jürgenem Kapellerem na Radicalu SR3 RS. Pavel Sovička s Lotusem Eleven 311 závod nedokončil, V C5 si pak vítězství odvezl Segej Pavlovec, před Miroslavem Šimonem a Radimem Havlíkem na strojích KTM X-bow.

2

Skupina D patří klasickým formulovým monopostům. Čtrnáctistovky s motocyklovými motory vyhrál Tom Flemming z Německa na Glorii C8F, před krajnem Martinem Waltherem s F-BMW. Zdeněk Petan z Chabrmotorsportu pak vyhrál D2 s Tomisem 99/02. Skupinu D3 do 1600ccm si podmanil Christian Höffken z Německa premiérově s formulí ADAC, když za svými zády nechal tentokrát Ingo Weisse s formulí Renault 1.6 a premiérově startujícím Miroslavem Čulíkem s formulí Campus. Ve dvoulitrech D4 opět bojovaly formule Renault proti favorizovaným F3 monopostům. Honza Rieger se svým renaultem 2.0 nakonec zvítězil, když tři monoposty F3 dostaly penalizaci +5s za předjíždění pod žlutou vlajkou, druhé místo bere Roman Roubíček s Dallarou F320 a bronz si odvezl Bulhar Tsvetan Iliev s další Dallarou F3. Mezi jezdci F4 ve skupině D5 převzal zlatý pohár Rakušan Simon Schranz, před Ralfem Gläserem z Německa a Frankem Thalmanem.

Příští závod se pojede již 8.8. na Pannoniaringu v Maďarsku.

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com