Pražská Markéta hostila Tomíčkův Memoriál č.54 Memorial, Tomíček, plochá dráha | Constructors F1

etina English Rusky

Pražská Markéta hostila Tomíčkův Memoriál č.54 Memorial, Tomíček, plochá dráha | Constructors F1 Constructors F1

Pražská Markéta hostila Tomíčkův Memoriál č.54

Vláďa Rožánek/foto. Pavel Pekárek | 27.9.23 | Aktuálně

Plochá dráha 2023

Vrcholem plochodrážní sezóny bývají dva po sobě jdoucí závody, které dávají možnost vyniknout plochodrážním mistrům. V Praze na Markétě se jelo letos po 54 a vítězem se nestal loňský vítěz Levishyn z Ukrajiny. Tento závod patří k velmi uznávaným sportovním podnikům v hlavním městě.

Plochá dráha

Na počest slavného plochodrážního reprezentanta se od roku 1969 jezdí v Praze na Markétě legendární Tomíčkův memoriál, který podlehl následkům zranění na Zlaté přilbě v roce 1968. Závod má 20 jízd a každý se potká s každým, do finále pak postoupí nejlepších 5 závodníků ze světové plochodrážní elity.

2

Z historických vítězů jmenujme v roce 1970 Jiřího Štancla, který ho zopakoval v roce 1974, 1983, 1984 a 1987 zde vyhrál Antonín Kasper, v roce 1992 a 1995 vyhrával Bohumil Brhel, který pak zaujal první místo ještě v letech 2002 a 2003. Mezi poslední české vítěze zde na Markétě se zařadil i v roce 2006 Josef Franc, poté ještě 2010 Matěj Kůs a od té doby Markéta při Tomíčkově memoriálu neviděla českého vítěze. Nejinak tomu zůstalo i letos. Mezi zatím poslední vítěze Tomíčkova memoriálu se zařadili v roce 2021 Francis Gusts z Lotyšska a Marko Levishyn z Ukrajiny v loňském ročníku.

Letos čítala startovní listina také známá jména. Z českých reprezentantů zasáhli do bojů Jan Kvěch, Daniel Klíma, Petr Chlupáč, Václav Milík, Adam Bednář a Jaroslav Vaníček s Matoušem Kameníkem.

Ze známých jmen zaujal Ital Castagna, Polák Szymon Wozńiak, Lotyš Lebeděvs, Dán Rasmus Jensen nebo Švéd Lindbäck.

Do finále se z Čechů dostal jen Jan Kvěch. Závod nakonec vyhrál šťastný Polák Szymon Wozńiak, před naším Janem Kvěchem a třetí příčku obsadil Dán Kildemand. Zklamaný odjížděl z Markéty Dán Jensem, jenž vyhrál základní skupinu a mohl si zvolit dráhu, ale skončil až pátý, poslední ve finále. Zklamání si odvezl bohužel i Václav Milík, který stejně jako v Pardubicích zůstal i zde před branami finále a skočil šestý, devátý pak skončil Klíma a desítku uzavřel Petr Chlupáč. Úplně vyhořel loňský vítěz Levishyn, který skončil až na dvanáctém místě.

Startovní listina Tomíčkova memoriálu 2023

AK Markéta Praha

Už nyní se těšíme na další ročník Memoriálu Luboše Tomíčka s číslem 55.

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com