Prototypy: technologie šetří čas F1, Formule 1 , motory | Constructors F1

etina English Rusky

Prototypy: technologie šetří čas F1, Formule 1 , motory | Constructors F1 Constructors F1

Prototypy: technologie šetří čas

Miroslav Sanytrák | 2.6.05 | Motory

24 hodin. Tak dlouho dnes stačí v Enstonu aby digitalisovali, vyrobili a otestovali v aerodynamickém tunelu nové součástky, které právě přišly z konstrukční kanceláře. Technologie ukrytá za tímto skokem vpřed se nazývá stereolitografie, automatický, počítačem řízený proces výroby součástek z pryskyřice. Princip je jednoduchý: po navržení součástky na počítači se vyrobí její model v poloviční velikosti pro testy v aerodynamickém tunelu, za použití přístroje firmy 3D Systems, známého jako ADM (Advanced Digital Manufacturing-Moderní digitální výroba).

zvětšit

Obr. 1

S ADM je dokonce možné vyrobit celé skupiny, např. zavěšení, nejen jednotlivé součástky. A v neposlední řadě, R23 disponuje asi 20 komponenty vyrobenými přímo za použití ADM. Budoucnost tohoto systému je velmi slibná a tým Renault F1 už umí vyrobit i některé keramické části, díky stereolitografii a OptoFormu, zatímco přístroje pro výrobu kovových součástí budou k dispozici ve střednědobém horizontu.

Motory profitují také. Již existující simulační nástroje nám umožňují udělat si dost přesný obrázek o chování pístu, válce nebo klikové hřídele, říká manažer závodního týmu Denis Chevrier. Avšak používáme ADM k ověření, že součásti jako pumpy a ostatní přídavné skupiny jsou správně zabudovány a také kvůli optimalizování přístupu pro mechaniky.

zvětšit

Obr. 2

Modelování z pryskyřice: počítačem řízený laser vykresluje s přesností jedné desetiny milimetru obrysy součástky v nádrži pryskyřice, která po kontaktu s ním ztvrdne a během několika hodin tak milimetr po milimetru vznikne požadovaný tvar.

zvětšit

Obr. 3

zvětšit

Obr. 4

zvětšit

Obr. 5

zvětšit

Obr. 6

zvětšit

Obr. 7

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com