Seznamte se: Jiří Forman - nové eso Buggyry pro letošní rok Truck, F1, formule 1, motorsport | Constructors F1

etina English Rusky

Seznamte se: Jiří Forman - nové eso Buggyry pro letošní rok Truck, F1, formule 1, motorsport | Constructors F1 Constructors F1

Seznamte se: Jiří Forman - nové eso Buggyry pro letošní rok

Mgr.J.Foukal/Autodrom Most/ foto Jiří Fortman | 20.4.16 | Aktuálně

ETRA 2016

Seznamte se: Jiří Forman - nové eso Buggyry pro letošní rok  

Společnost AUTODROM MOST postupně zprostředkuje rozhovory se všemi účastníky letošního ročníku evropského šampionátu tahačů. Po úřadujícím mistru Evropy, maďarském závodníkovi Norbertu Kissovi, první dámě truckového seriálu Ellen Lohr, španělském fenoménu Antoniu Albacetem (po zveřejnění oficiální soupisky jezdců se ukázalo, že Antonio bude letos po mnoha letech v seriálu chybět) a legendárním účastníku truckového maratónu Frankiem Vojtíškovi se představí další tuzemský jezdec. Je jím tentokrát úplný nováček seriálu, dvaadvacetiletý Jiří Forman. Mostecký závodní okruh, pro který je Czech Truck Prix neprestižnějším podnikem v každoročním kalendáři, přivítá letos truckerské týmy, jejich doprovod a desetitisíce diváků o víkendu 2. až 4. září.

ROZHOVORY S ÚČASTNÍKY MISTROVSTVÍ EVROPY TAHAČŮ (5. díl)

Ačkoli byl Jiří Forman velmi zaneprázdněn testy na velkém okruhu mosteckého autodromu před novou sezonou FIA European Truck Racing Champions (ETRC), nakonec si čas na rozhovor o čerstvých sportovních výzvách v týmu Buggyra International Racing System našel.

Mladík z Úval nedaleko Prahy má za sebou úspěšnou kariéru v motokárách. Letos na něj ale čeká zcela nová výzva. Stal se u Buggyry novým parťákem Adama Lacka, když nahradil veleúspěšného Davida Vršeckého. Jak se už po úvodním testování ukázalo, je Jiří bystrým a učenlivý talentem. S nelehkým úkolem nahradit truckovou legendu a být pokud možno rovnocenným partnerem loňského vicemistra se chce poprat se ctí.

Můžete shrnout Vaši dosavadní kariéru?

Závodit v motokáře jsem začal v deseti letech. Dva roky jsem působil v České republice, poté jsem se odstěhoval do Velké Británie, kde mi poskytl zázemí Zip Kart racing team. Ve stejném týmu začínali svou kariéru například i Lewis Hamilton nebo Gary Paffett. Po návratu domů jsem se stal továrním jezdcem MS Kart racing team.

V roce 2011 jsem obsadil celkové sedmé místo v britské sérii Rotax Grand Finals. V českém kartingovém šampionátu jsem získal tři tituly a třetí místo v soutěži Zlatý volant. Po těchto úspěších jsem se opět vrátil do Velké Británie, kde jsem podepsal smlouvu továrního jezdce Formule K. V roce 2012 jsme skončili osmí v evropském poháru a dosáhli na čtvrté místo v Rotax Max International open. Po této sezoně jsem závodění přerušil, nyní tedy začínám v týmu Buggyra International Racing System.

Co Vás přitahuje na FIA ETRC?

Myslím, že FIA ETRC  je pro mě jediný správný další krok ve světě velkého motorsportu. Má pravděpodobně nejblíže k motokárovému závodění. Buggyra je jeden z nejúspěšnějších a nejprofesionálnějších týmů v Evropě. Jsem proto opravdu velice zvědavý, co přinese následující rok. Znám Adama Lacka od svých šesti let, což mi také velmi pomáhá.


Kolik toho musíte odjet při testování před závody na Red Bull Ringu?

Mám za sebou několik sezonních testů v loňském roce a dvakrát jsme nyní v dubnu testovali v Mostě. Doufám, že se zadaptuji rychle. David (Vršecký) říkal, že na začátečníka si vedu dobře. Takže uvidíme, jak to půjde.

Změnila se nějak Vaše příprava a trénink?

Začal jsem běhat a plavat. Také jsem nějaký čas strávil v tělocvičně.

Jaké cíle si kladete pro tuto sezonu s Buggyrou?

Myslím, že pro mě je to především zkouška, protože vše je nové a jiné. Budu šťastný, pokud se budu zrychlovat po celou sezonu. Je to skvělá výzva, protože podle mě není lepší tým než Buggyra, obzvláště tedy v České republice. Neočekávám, že budeme obhajovat titul v týmovém poháru, věřím ale, že nějaké body získáme. Vydám ze sebe maximum, abych se ctí následoval Davidovu úspěšnou cestu šampionátem.

Co mimo závodění rád děláte?

Kromě závodění hodně pracuji, protože vlastním se svým otcem a snoubenkou obchodní společnost. Mám moc rád lyžování a plavání, ale motorsport je mou láskou.


Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com