Sezóna 2018 Petra Fulína: Boj na mnoha frontách s řadou úspěchů Petr Fullín, TCR, Germany, Akademy | Constructors F1

etina English Rusky

Sezóna 2018 Petra Fulína: Boj na mnoha frontách s řadou úspěchů Petr Fullín, TCR, Germany, Akademy | Constructors F1 Constructors F1

Sezóna 2018 Petra Fulína: Boj na mnoha frontách s řadou úspěchů

Zdeněk Míka / foto Petr Frýba | 1.2.19 | Aktuálně

FULLIN RACE ACADEMY 2018

Rok 2018 měl být pro budoucnost závodů cestovních vozů klíčový. Mistrovství světa WTCC se proměnilo ve Světový pohár WTCR, Evropský pohár ETCC byl nahrazen nově vzniklou sérií TCR Europe, na závodních tratích se měly objevit nové automobilky s novými modely.

 

Situace před sezónou tedy nebyla příliš čitelná a právě proto se Petr Fulín rozhodl seznámit se s novou situací pomocí separátních startů v hlavních šampionátech vozů této třídy.

1 

Výsledkem dohody s partnery se stal jasný plán – kalendář – se čtyřmi závodními podniky. Tým se měl dvakrát představit v TCR Germany, počítalo se i s účastí ve WTCR a ve finálovém podniku TCR Europe. Do této seznamovací sezóny nastoupil Petr Fulín s vozem CUPRA TCR. V průběhu roku se ale nad rámec plánů Petr objevil i v ESET V4 Cupu, Mistrovství České republiky a v závěru sezóny i ve finálovém podniku obnoveného Škoda Octavia Cupu.      

 

TCR Germany

 

V konkurenty nabité sérii se Fulda začal rozkoukávat velmi rychle, a to už během testů. Ve všech jízdách se Fulda usadil v Top 5. Skvělá nálada i forma týmu vydržely po tři týdny i do poloviny dubna, kdy se konala první dvojice závodů na Oscherslebenu. Fulda sice zpětně litoval opatrného nastavení pro první závod, ale sedmé místo se jinak než úspěch hodnotit nedalo. V nedělním klání tým už věděl, jak s daným počasím pracovat, a tak se Fulda probojoval na druhé místo, kde v těsném závěsu za vítězem také proťal cílovou čáru.

 

Druhý víkend série hostil Autodrom Most a Fulda se tak na domácí trati chtěl ukázat v co nejlepším světle. A to se také povedlo! Časy napříč polem byly velmi vyrovnané, ale celý tým pod vedením Jara Krajčího se nenechal zaskočit a tak Fulda nakonec bral páté místo v prvním závodě. "V sobotním závodě jsme měli problémy s pneumatikami," hodnotil Fulda podmínky, vždyť se značkou Hankook, která dodává gumy pro německou sérii, se tým seznamoval teprve druhý víkend! Nedělní závod rozhodl start, který Fuldovi vyšel na jedničku: "Bylo to o agresivitě, nakonec se mi podařilo získat první zatáčku. Závod byl úžasný díky skvělé kulise fanoušků!" Vítězství před zraky (nejen) domácího publika bylo jedním z nejlepších momentů Fuldovy sezóny.

 

WTCR

 

Rok 2018 se už od oznámení plánů nesl v duchu očekávání květnového měření sil se světovou elitou v rámci šampionátu WTCR. Už v minulosti měl Fulda možnost naskočit do mistrovství světa, ale pouze v rámci slabší kategorie vozů. Tehdy sice vyhrál, ale tentokrát zde byla šance bojovat o absolutní úspěch! Navíc na legendární trati Nürburgring, kde Fulda mohl smazat hendikep pro hostující závodníky svým nebojácným stylem. Bohužel, navzdory potvrzení účasti od Mezinárodní automobilové federace se promotér série rozhodl Fuldův start odříct, a tak se zdálo, že na "nejvyšší ligu" si tým bude muset zajít chuť. Naštěstí se po problémech argentinských pořadatelů do kalendáře narychlo vrátil Slovakiaring a nedaleko Bratislavy už dostal Fulda zelenou.

 

Ačkoliv se část mechaniků a inženýrů týmu přesouvala s pěti jezdci FULLIN RACE ACADEMY na německý Lausitzring, oslabená výprava s Fuldou v čele na Slovensku nezklamala. Fulda zajížděl časy srovnatelné s nejlepší pětkou a v posledním klání se do Top 5 dostal i výsledkově. Český závodník za sebou nechal mnoho pravidelných a dlouholetých účastníků šampionátů WTCC / WTCR a od loňského mistra světa ho v cíli dělilo méně než půl sekundy!

 

ESET V4 Cup

 

Po červencovém vystoupení na Slovakiaringu na Fuldu čekalo několik měsíců zdánlivého nicnedělání. Mimo samotného závodění ovšem český závodník spoukomentoval závody Formule 1 či světového poháru cestovních vozů a samozřejmě i nadále objížděl závodiště spolu se svými svěřenci v rámci FULLIN RACE ACADEMY. Právě při tom se v srpnu náhle objevila možnost naskočit do závodu, když jeden z účastníků šampionátu ESET V4 Cup sháněl kolegu pro hodinový vytrvalostní závod. Fulda tak shodou okolností usedl do vozu, s nímž v roce 2017 vyhrál Evropský pohár cestovních vozů, a nakonec si po dobré kvalifikaci a úvodním stintu odvážel ze Slovenska pódiové umístění.

 

Mezinárodní sérii středoevropské zóny Fulda navštívil také na začátku září, a to na Masarykově okruhu v Brně. Tentokrát už byla spolupráce domluvená, ale to by nebyl Fulda, aby znovu ze situace nevytěžil další závodní účast: "Carlu Wittkovi jsem jel do Brna pomáhat s nastavením jeho Cupry TCR, v pátek se ale naskytla příležitost odjet i pár kol s Audi R8 GT4 Stefana Wieningera. Časy asi odpovídaly představě nás všech, a tak jsme se domluvili, že vytrvalostní závod pojedu i s ním." A Fuldova bilance dvou hned po sobě jdoucích stintů s odlišnými vozy v rámci dvou odlišných posádek v rozdílných kategoriích? Dva poháry... V součtu dvou odjetých a narychlo domluvených víkendů se nakonec Fulda dostal na druhé místo série ESET ve vytrvalostních závodech ve své třídě, v rámci separátního mistrovství České republiky pak dokonce vyhrál!

 

Škoda Octavia Cup

 

Petr Fulín se znovuobnovené sérii Škoda Octavia Cup věnuje od jejích začátků, týden před odjezdem do Barcelony si nakonec v rámci posledního víkendu vystřihnul i roli speciálního hosta – závodníka. Celému poli včetně svých svěřenců v rámci FULLIN RACE ACADEMY dokázal dominovat a nakonec oba závody na Nürburgringu vyhrál! "V obou závodech jsme byli rychlí a navíc po prvním klání jsem stál na stupních vítězů se synem, což je speciální moment. Loni nám to doma v Mostě uteklo o chlup, tentokrát to vyšlo," neskrýval Fulda nadšení po povedeném víkendu.

 

O určité zhodnocení výkonů Petra Fulína se postaral i promotér světového poháru cestovních vozů FIA WTCR. Ten se v rámci bilancování uplynulé sezóny podíval na hostující závodníky, tedy ty, kteří dostali možnost startovat během sezóny na divokou kartu pro jeden závodní víkend.

 

Takový víkend absolvoval na Slovakiaringu i Fulda a po zisku pátého místa ve třetím, hlavním závodě se stal druhým nejlépe hodnoceným závodníkem v této skupině. Ta čítala celkem šestnáct závodníků a Fulda porazil i řadu renomovaným soupeřů. Nestačil pouze na Daniela Nagye, který na Hungaroringu jel s letos vítězným vozem značky Hyundai. Přehled výkonů hostujících jezdců najdete zde.

 

Video ohlédnutí za sezónou můžete shlédnout zde, závodní program Petra Fulína pro sezónu 2019 se připravuje a o výsledku budou fanoušci i odborná veřejnost informováni během března

 

Sezóna 2018 Petra Fulína v číslech:

 

 

TCR Germany

Oschersleben     Race 2              2. místo     CUPRA TCR

Most                 Race 2              1. místo     CUPRA TCR

 

 

WTCR

Slovakiaring       Race 3              5. místo     CUPRA TCR

Sezóna              Wild card entries 2. místo     CUPRA TCR

 

 

ESET V4 Cup

Slovakiaring       Endurance race  2. místo     CUPRA TCR

Brno                 Endurance race  1. místo     CUPRA TCR

Brno                 Endurance race  2. místo     Audi R8 GT4

Sezóna              -3500 category   2. místo     CUPRA TCR

 

 

Mistrovství ČR

Sezóna              -3500 category   1. místo     CUPRA TCR

 

 

Škoda Octavia Cup

Nürburgring       Race 1              1. místo     Škoda Octavia Cup III.

Nürburgring       Race 2              1. místo     Škoda Octavia Cup III.

 

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com