Středoevropská rally přinese obrovský zážitek fanouškům, dbá především na bezpečnost Centra European Rally , F1, Formule 1 | Constructors F1

etina English Rusky

Středoevropská rally přinese obrovský zážitek fanouškům, dbá především na bezpečnost Centra European Rally , F1, Formule 1 | Constructors F1 Constructors F1

Středoevropská rally přinese obrovský zážitek fanouškům, dbá především na bezpečnost

Tibor Alföldi Head of communications WRC CZE | 17.10.23 | Aktuálně

CER 2023

Premiérový ročník Středoevropské rally startuje už za devět dní a organizátoři českých etap jsou připraveni na návaly fanoušků. Apelují zejména na dodržování bezpečnostních opatření a vyzývají, aby si diváci kromě vstupenek včas zajistili také parkovací místa. Tím si usnadní a urychlí pohyb do míst rychlostních zkoušek. V předposledním podniku letošního FIA World Rally Championship může titul mistra světa obhájit jako nejmladší držitel Kalle Rovanperä z Finska.

Na území České republiky proběhne ve čtvrtek 26. října úvodní ceremoniální start (Hradčanské náměstí v Praze), dvě divácké superspeciální rychlostní zkoušky a o den později první etapa předposledního letošního podniku FIA mistrovství světa v automobilových soutěžích. Po úvodním testu ve Velké Chuchli se posádky přesunou do Klatov na známý Čínovský okruh, kde se pojede druhá a pro diváky velice atraktivní superspeciální rychlostní zkouška. V její aktuální podobě navíc naposledy.

Logistika světové rally přinese do Klatov kromě skvělé show také některá krátkodobá dopravní omezení. „Snažíme se, aby byl dopad na občany Klatov a okolí co nejmenší. Rád bych poděkoval vedení Plzeňského a Jihočeského kraje, města Klatovy a zástupcům všech dotčených obcí za ochotu a spolupráci. Partnerství je pro nás velmi cenné, vážíme si toho,“ uvedl jednatel Středoevropské rally a generální sekretář Autoklubu ČR Tomáš Kunc.

První podnik mistrovství světa v České republice je dlouho očekávanou akcí. Klatovy jsou s atmosférou automobilových soutěží historicky pevně spjaty, ale světový podnik je pro toto pošumavské město mimořádnou událostí. „Nejlepší piloti současnosti na šumavských rychlostních zkouškách jsou splněným snem příznivců motosportu. Je to také splněný sen pořadatelů z místního Pošumavského auto moto klubu. Zároveň i velká výzva a obrovský díl zodpovědnosti, aby soutěž hladce proběhla. Je na všech fanoušcích u trati, aby svým chováním pomohli a neobyčejný sportovní zážitek všem přinesl jenom radost,“ poznamenal starosta Města Klatovy Rudolf Salvetr.

Pro fanoušky a návštěvníky rally je připraveno 13 oficiálních diváckých míst a bohatý doprovodný program ve Velké Chuchli a v Klatovech. „Divácká místa jsme pečlivě vybírali s ohledem na co možná nejlepší zážitek a zároveň bezpečnost. Každá zóna má svůj QR kód s uvedením místa, od kterého budou fanoušci naváděni směrovými cedulemi k příjezdovým cestám a vyhrazeným parkovištím. Samostatnou kapitolou je Čínovský okruh, který zažije světovou premiéru a zároveň to bude jeho derniéra v této podobě, protože příští rok už bude v místě legendární špice stát kruhový objezd navazující na obchvat města,“ říká Jan Petrů, koordinátor českých organizačních složek.

 1

Před startem rychlostní zkoušky je připravený doprovodný program, který začne ve čtvrtek už hodinu po poledni. „Jeho součástí bude servisní zázemí závodních vozů různých disciplín v areálu bývalých kasáren na Erbenově náměstí a demonstrační jízdy těchto speciálů přímo na Čínovském okruhu. K vidění budou především historické
i současné vozy rally, ale i dalších disciplín. Po ukončení první části pojedou všechny vozy doprovodného programu na náměstí Míru v Klatovech, kde si je mohou diváci ještě z blízka prohlédnout,“ dodává Jan Petrů.

Vstupenky jsou stále v prodeji na webových stránkách rally, předprodej bude ukončen dva dny před startem soutěže. Organizátoři doporučují fanouškům, aby si lístky zakoupili online s předstihem. V místě konání rally se budou prodávat pouze vstupy na jednotlivé rychlostní zkoušky. Více na www.centraleuropeanrally.eu.

 

Team Toyota testoval na Strakonicku, Rovanperä chce při Středoevropské rally získat titul

Ticho na poklidné návsi vesnice se třemi stovkami obyvatel na Strakonicku obvykle ruší jen domácí zvířata nebo hlášení místního rozhlasu. Obchůdek s potravinami má pouze do oběda, čas od času se na zahrádce tamního hostince zjeví pár štamgastů. Minulý týden se ale všechno na čas změnilo. Zaparkovaly tam tři luxusní kamiony, dalších několik přívěsů a hlavně – soutěžní auto týmu Toyota Gazoo Racing, vítěze Poháru konstruktérů v letošním ročníku mistrovství světa v rally.
Osminásobný mistr světa Sébastien Ogier z Francie, úřadující mistr světa Kalle Rovanperä z Finska i aktuálně druhý muž celkového pořadí světového šampionátu Elfyn Evans z Velké Británie přijeli testovat šumavský asfalt, na němž se pojede předposlední závod letošního ročníku MS v rally.Více než tříkilometrový úsek mezi Mečichovem a Čečelovicemi byl uzavřen, bezpečnostní opatření kopírovala standardní nastavení soutěžní rychlostní zkoušky. Trasu hlídali maršálové, a třebaže vedení týmu Toyota si vymínilo utajení testu, čas od času se na trati a hlavně také v zázemí týmu objevovali fanoušci. „To se rozkecá, v rallyové komunitě se o tom okamžitě vědělo,“ řekl jeden z nich, který si přišel mimo jiné i pro podpis závodníků.

Ti se na testu střídali vždy po dnech. V úterý jezdil Evans, ve středu Ogier, ve čtvrtek Rovanperä, zbytek týmu poslední dva dny testování. „Nechtěli jsme, aby tady byly zástupy fanoušků, i když se tomu úplně vyhnout nedá. Ale test splnil očekávání,“ vysvětloval PR manažer týmu Justin Neumann.Všichni testovali od rána od půl deváté až do pozdního odpoledne s obědovou pauzou, po níž se věnovali i PR aktivitám či fanouškům, s nimiž se fotili a podepisovali se. „Normálně závodníky od fanoušků i mediálních aktivit při testování držíme spíš zpátky, ale tady toho nebylo moc,“ vysvětloval Neumann.  Testování prý splnilo očekávání. „Bylo to dobé, celý den se auto zlepšovalo, takže teď cítíme hodně sebevědomí. Udělali jsme všechno, co jsme chtěli, takže si slibujeme od závodu hodně,“ nechal se slyšet vedoucí muž šampionátu Rovanperä. Povrch mu seděl a uvědomuje si, že Středoevropská rally bude náročný závod, neboť je novým v seriálu. „Asfalt je pěkně hladký, ale bude to náročné, protože se podmínky kvůli počasí mohou měnit,“ uvědomuje se Fin.

Podle jeho slov bude důležité si tratě pořádně načíst a připravit se na každou zatáčku či horizont. „Sedí to tady mému stylu jízdy, navíc to bude pro všechny nové a stejné, takže to je velká výzva,“ uvedl Rovanperä. Na to, že by mohl při Středoevropské rally obhájit titulu mistra světa, určitě myslí. „Bude to zcela jistě letos těsnější souboj než loni, ale určitě pro to udělám maximum a doufám, že budu mistr světa už po tomto závodu,“ věřil finský závodník, který kdysi ještě jako jezdec týmu Škoda motorsport v Čechách hodně jezdil. „Líbí se mi tu, jsme rád, že jsem opět tady,“ doplnil.

Středoevropská rally se bude konat v termínu 26.–29. října 2023 na území České republiky, Německa a Rakouska poprvé v historii. Více na webu www.centraleuropeanrally.eu.

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com