Třináctou sezónu Carboniacupu uzavřel tradičně Most Carbonia , cup, autodrom,Most, 2023 | Constructors F1

etina English Rusky

Třináctou sezónu Carboniacupu uzavřel tradičně Most Carbonia , cup, autodrom,Most, 2023 | Constructors F1 Constructors F1

Třináctou sezónu Carboniacupu uzavřel tradičně Most

Vláďa Rožánek, Carboniacup team 2023 | 29.10.23 | Aktuálně

Carbonia Cup 2023

Panattoni Racing Day uzavřel letošní závodní sezónu Hankook Carboniacupu na domácím autodromu v Mostě, kde se jezdci sešli již potřetí a účast byla ohromná.

1

125 přihlášených vozů a maximální kapacita tratě pro 30 závodních strojů slibovaly již před závodem kvalitní podívanou. Své finance do závodu v Mostě tentokrát vložila firma Panattoni, a tak den nesl její jméno. Do hlediště i depa autodromu našli cestu i diváci, ale rozmary počasí tentokrát přinesly i déšť, či docela chladné počasí. Pro výběr obutí před jednotlivými sekcemi nebyl rozhodně v některých chvílích jednoduchý a trať po dešti i osychala. Zájem o závody v Mostě však měli nejen Němci, ale i Slováci, Rakušané, Švýcaři, Poláci, Francouzi a také Maďaři. Ne všichni se v přemíře dohnat co nejlepší čas dočkali cíle závodu, ale i to k motorsportu prostě patří a záchranáři měli místy dost na pilno.

2

Závody začaly dvěma volnými tréninky a pokračovaly kvalifikací a odpoledne pak čekaly na jezdce samotné závody.

Skupina A byla rozdělená opět na dva samostatné závody podle objemu motoru. Závod A1 vyhrál Miroslav Pešek na Fordu Fiesta, před Rakušanem Fraisslem s Fiatem Ritmo a Zdeňkem Sekyrkou na Škodě 130RS. V A1,3 dominoval Petr Zelenka na Suzuki Swift, před Thomasem Rothem s Ladou 2105 a Jonny Schönfelderem na stejné voze. A2 si podmanil překvapivě Mirek Pribula s Renaultem Clio, před Tomaszem Lachem z Polska na Mazdě MX5 a Pavlem Zemanem s Mazdou RX-8. Třilitrům A3 kraloval Dalibor Vopat s čoudící Audi A3, před Němci Olafem Haeusnerem a Danny Teuberem s BMW M3. Zde nedojelo hned 5 vozů. V A4 do 3500ccm úřadoval Petr Koukola z Janík Motorsport na Hyundai Elantra TCR po Maťu Homolovi, druhý dojel Martin Toth s BMW M3 GTR a bronz odvezl Ferenc Taschner s BMW M3 do Maďarska. V A5 dojel pro vítězství Walter Forster na voze BMW a v A6 pro Octavia III Trophy zvítězil David Kratochvíl před Josefem Vágnerem. A7 pro více upravené dvoulitry odvezl zlato domácí Matěj Chabr s VW Golf 3-B a A8 patřilo zlato Petru Krejsovi s Lotusem Exige. Z devíti jezdců A9 nakonec bylo klasifikováno jen 5. Z vítězství se radoval Andrew Kunitsa na Porsche 991 GT3, když porazil Jana Marečka na KTM GTX a Pavla Sovičku na Corvette Z06 GT stáje Blue Garage Racing. Pavel Bouška s vozem BMW M4 GT4 dojel pátý.

Hezké pole tentokrát očekávalo závod v Mostě ve skupině B cestovních vozů. V B1 zvítězil David Drugda se Suzuki Swift, před Jiřím Zemanem starším s Hondou CRX a Ondřejem Emygerem na Mazdě MX5. Libor šajner pak vévodil skupině B2 s Toyotou GT86, když za jeho zády skončili s Hondou Civic jedoucí Michal Zimmer a Jiří Vaněček s Mazdou RX-8. Třílitrům B3 vládl překvapivě Jiří Ruml z Flexton Racing na Yaris GR, před Milanem Zubatým s Fordem Fiestou a Zdeňkem Čurdou na BMW 330ci. V nejobsazenější B4 do 3500ccm dojel pro zlato Radek Zimmer na Lotusu Exige, před Petrem Kourským s Mazdou MX-5 a Ondřejem Fričem s dalším Lotusem Exige. Nováček Vladimír Pohnětal dojel s BMW čtvrtý. Nejsilnějším vozům B5 kraloval Pavel Sovička na Lotusu Exige 430 Cup stáje Blue Garage Racing, před Lukášem Urbanem na Alfě Romeo Giulia a Zdeňkem Šimoníkem s BMW.

Nejméně vozů se tentokrát při Panattoni Racing Day 2023 sešlo ve skupině C, ale ani tady nechyběly souboje a hezké momenty při deštivém závodě. Skupině C1 dominoval Ddaniel Hentschel na voze Performer, který se s nástrahami deštivého počasí popral nejlépe. Druhý dojel jeho německý kolega Sven Kahnt s Pacemakerem a bronzový podest obsadil na stupních vítězů Markus Hofer z Rakouska na Performeru. V prototypech C2 kraloval pořadí Jiří Švec s prototypem Funyo SP5 Evo, před Rakušanem Karl Heinz Matzinerem na Wolf GB08 a bronz zbyl na Jürgena Kapellera z Rakouska na Radicalu SR3 RS. Caterhamům a odvozeným konstrukcím do 1600ccm skupiny C3 vládl tentokrát Marek Bláha, před Simonem Agliettim. Ve skupině C4 nad 1600ccm pak vítězství odvezl Jakub Křeček, před Martinem Křečkem a MiVim, který si mokrý závod velmi pochvaloval. V C5 pro vozy KTM X-Bow vyhrál Miroslav Šimon.

Třicet formulí na startu tu ještě nebylo. Skupina D slibovala před startem také napínavou podívanou s polem rozličných konstrukcí i stáří vozů, své také projevily jezdecké zkušenosti na osychající trati po safetycar fázi.

V D1 do 1300ccm zvítězil Tom Flemming z Německa s Glorií C8f, před kolegy z Německa Martinem Waltherem a Markusem Dietzem na F-BMW. D2 pro vozy do 1300ccm s automobilovým motorem patřila Hadmuthu Heidickemu na Tark Kavor, před Jensem Kautem a Peterem Benzem na konstrukcích MT77 z bývalého poháru přátelství neboli dnešního HAIGO seriálu. Šestnáctistovkám D3 vévodil Nils Holger Wilms s monopostem Melkus 90, když zvítězil před Heiko Wernerem na F-ADAC a Jeanette Siegert na MT77. V nejvíce obsazených dvoulitrech zvítězil v Mostě po souboji s Wagenknechtem a Riegerem Rakušan Romann Hoffmann na Dallara 317 Toyota. Druhé místo patřilo Janu Wagenknechtovi a bronz odvezl domácí Jan Rieger na Formel Renault 2,0. Viktorie Šefrnová se Mostě mnoho nesvezla, ale Melanie Klausová i přes počáteční problémy se zhasnutým motorem dojela šestá. Ve skupině D5 pro vozy formule F4 kraloval Němec Ralf Gläser, před Ondřejem Fukem a Jakubem Matuškem.

 

Panattoni Racing Day se i přes trochu nepřízeň počasí vydařil a my děkujeme všem zúčastněným za podařený motoristický zážitek. Nyní chystáme pro Vás vyhlášení sezóny a kalendář na příští rok, kdy se na vaši přízeň ve 14 sezóně Hankook Carboniacupu bude těšit celý pořadatelský team.

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com