Tým Janík Motorsport úspěšný při premiéře v sérii TCR Europe 2021 Janík Motorosport, IHCC, FIA, Nutrend, Racing | Constructors F1

etina English Rusky

Tým Janík Motorsport úspěšný při premiéře v sérii TCR Europe 2021 Janík Motorosport, IHCC, FIA, Nutrend, Racing | Constructors F1 Constructors F1

Tým Janík Motorsport úspěšný při premiéře v sérii TCR Europe 2021

Pavlína Janíková/ Janík Motorsport | 5.1.22 | Aktuálně

Tým Janík Motorsport - zhodnocení roku 2021

Tým Janík Motorsport úspěšný při premiéře v sérii TCR Europe 2021

Evropská okruhová scéna v kategorii závodů cestovních vozů nabízí již několik sezón velmi kvalitní prostředí v podobě okruhové série TCR Europe, která má velkou oblibu mezi závodními jezdci i motoristickými příznivci. V loňské sezóně do tohoto seriálu vstoupil i český tým Janík Motorsport s dvojicí závodních speciálů Hyundai i30 N TCR a česko-slovenským duem závodních jezdců Jáchymem Galášem a Maťo Homolou. Nadaný Jáchym Galáš podporovaný projektem ACCR Czech Talent Team vytvořil spolu se zkušeným jezdcem Maťo Homolou velmi silnou dvojici, které v jejich cestě za vítěznými vavříny pomáhali silní partneři Hyundai Motor Manufacturing Czech, Hyundai Motor Czech a Hyundai Motorsport. Tato spolupráce přinesla v premiérové sezóně skvělé dílčí úspěchy a tým především v druhé polovině sezóny ukázal svůj rychlostní potenciál.

1

Sedmero závodních okruhů hostilo účastníky TCR Europe 2021. Týmy přivedl kalendář závodů na slavná místa motoristické historie – do Spa Francorchaps, do Monzy či na Nürbugring. Do těchto jednotlivých závodů zasáhlo celkem 27 jezdců. V početné konkurenci zkušených jezdců i závodních týmů s tovární podporou se musel vypořádat Janík Motorsport, tedy především týmoví jezdci Maťo Homola a Jáchym Galáš. Se svými vozy Hyundai i30 N TCR při předsezónních testech neúnavně hledali hranice fyzikálních zákonů a optimální rychlost, tak aby byli připraveni už na úvodní květnové podniky na Slovakia Ringu a ve francouzském Le Castellet.

2

Formování týmu v kombinaci s poznáváním techniky nebo i samotného prostředí jedné z prestižních závodních sérií evropského kontinentu bylo v začátku sezóny možným rozdílem oproti soupeřícím týmům, které byly v prvních závodech úspěšnější. Janík Motorsport, ale poctivě sbíral cenné zkušenosti a malé rozdíly ve vyrovnaném poli soupeřů začal od třetího závodu sezóny eliminovat. V belgickém Spa-Francorchaps zazářil druhým místem ve druhém závodě víkendu Maťo Homola, který zajistil premiérové pódiové umístění pro Janík Motorsport v sezóně. Jáchym Galáš se zase zasloužil o úspěch v následujícím podniku na německém Nürburgringu při těsném souboji o stupně vítězů, kdy nakonec rozhodla necelá vteřina o jeho konečné 5. příčce v závodě.

3

Rostoucí výsledková tendence vrcholila při předposledním závodním víkendu na italské Monze. Dvojice Hyundai i30 N TCR českého týmu šla za dobrým výsledkem již v kvalifikacích. Rychlost dokázal zkrotit především skvěle jedoucí Maťo Homola, který zajistil v druhém závodě italského víkendu premiérové vítězství v TCR Europe a potvrdil svoji jezdeckou kvalitu. Konec sezóny 2021 v rámci TCR Europe byl naplánován do španělské Barcelony, kde se loňská série závodů cestovních vozů uzavírala. Nechyběl ani Janík Motorsport. I díky výsledkům z Katalánska dokázal tým zaujmout konečnou sedmou příčku v hodnocení týmů v patnáctičlenné konkurenci. Maťo Homola se prosadil na konečnou 13. příčku v celkovém hodnocení jezdců a jeho týmový kolega Jáchym Galáš získal 17. příčku celkově, ale především druhé místo v prestižním hodnocení mladých jezdců do 23 let v seriálu TCR Europe.

10

4

Jáchym stejně jako celý tým ukázali ve své premiérové sezóně v evropské sérii TCR Europe velký progres a zrychlení, což potvrzují slova majitele týmu Janík Motorsport: „Povedlo se nám vstoupit do TCR Europe s velmi perspektivní jezdeckou dvojicí. Maťo působil v roli zkušeného jezdce, který ukazoval potenciál našeho týmu v celkovém hodnocení jednotlivých závodů. Jeho dosažená pódia, a především vítězství na Monze, prokázali jeho talent a rychlost, s nimiž se pohybuje po scéně evropských okruhových závodů již několik sezón. Jáchym Galáš měl své cíle pro sezónu především ve sběru zkušeností. I on ukázal svůj jezdecký potenciál především v druhé polovině sezóny a svým druhým místem mezi nováčky šampionátu naplnil cíle projektu ACCR Czech Talent Team, zastřešený Autoklubem České republiky. Celý tým má velké uznání, jak se s právě uplynulou sezónou vypořádal, vstoupili jsme do prostředí velmi kvalitní konkurence a při zhodnocení dílčích výsledků je třeba uznat, že jsme rozhodně nezklamali. Nemohu opomenout přínos, který zajistili svým partnerstvím Hyundai Motor Manufacturing Czech, Hyundai Motor Czech a Hyundai Motorsport a další týmový partneři, kteří podpořili starty Janík Motorsport v evropské sérii cestovních vozů TCR Europe“, zhodnotil sezónu ze svého pohledu Václav Janík.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com