V příštím roce se v Mostě možná objeví i autonomní studentská formule Formule, Student, formule 1, F1, Autodrom Most, Most, 2018 | Constructors F1

etina English Rusky

V příštím roce se v Mostě možná objeví i autonomní studentská formule Formule, Student, formule 1, F1, Autodrom Most, Most, 2018 | Constructors F1 Constructors F1

V příštím roce se v Mostě možná objeví i autonomní studentská formule

Mgr.J.Foukal/Autodrom Most | 6.8.18 | Aktuálně z Formule Student

Formule Student 2018

V příštím roce se v Mostě možná objeví i autonomní studentská formule

Studenti technických vysokých škol z celé Evropy, kterých i s doprovodem dorazilo na 850, obsadili minulý týden už počtvrté areál polygonu mosteckého autodromu. Vytvořili 42 týmů, které se utkaly v soutěži Formula Student. Česká republika ji hostila pošesté. První dva ročníky se uskutečnily na letišti v Hradci Králové, Most měl premiéru v roce 2015. Soutěž každým rokem organizují i v dalších evropských zemích, a to Německu, Rakousku, Španělsku, Itálii, Maďarsku a v Nizozemí.

„Do Mostu se určitě vrátíme i v příštím roce, zázemí nám plně vyhovuje. Zatímco u nás doposud týmy soutěží s formulemi se spalovacím motorem či na elektrický pohon, v zahraničí se v obdobných studentských soutěžích začaly objevovat i autonomní vozy bez řidiče. Chtěli bychom tuto kategorii také přidat, snad se to podaří už napřesrok,“ uvedl organizátor akce a generální ředitel společnosti Formula Student Czech Republic Michal Vašíček.

1

Studentské týmy technických vysokých škol z Čech, Slovenska, Německa, Rakouska, Polska, Ruska, Estonska, Itálie, Maďarska a řady dalších zemí se ubytovaly v kempu, který je vždy k dispozici v areálu polygonu.

„Nejdál to k nám měli soutěžící z Turecka či Finska. Z domácích týmů, které reprezentují všech sedm technických univerzit, nechyběl žádný. O prvenství mezi nimi se dlouhodobě přetahují týmy z pražské ČVUT a VUT Brno. Nyní se zdá, že Moravané mají navrch,“ upřesnil Vašíček.

2

Soutěž vyvrcholila 3. a 4. srpna, kdy byly na programu jízdní disciplíny, především oblíbený vytrvalostní závod formulí endurance v délce 22 kilometrů po handlingové dráze polygonu. Výsledky soutěže Formula Student v jednotlivých disciplínách i celkové pořadí týmů zájemci najdou na webových stránkách www.fsczech.cz.

3

Zadáním soutěže Formula Student je vývoj vozu formulového typu pro víkendového neprofesionálního závodníka. Soutěž je často označována jako inženýrská, což odráží její filosofii: vytvořit studentům prostředí pro jejich rozvoj během studia a zlepšit jejich přípravu na praxi. Z toho důvodu týmy nesoutěží pouze na trati, ale také před odbornými komisemi, které prověřují jejich vozy z hlediska technické vyspělosti, ceny i prodejního potenciálu.

Formula Student ale není podle Vašíčka jen o závodění. „Týmy totiž také obhajují a prodávají svůj jedinečný produkt odborné veřejnosti. Pro návštěvníky je zajímavé, že vše mohou sledovat zblízka. Mohou se zeptat, osahat si formuli, sednout si do ní, mohou se zkrátka dostat doprostřed dění,“ vysvětlil.

4

Soutěž zahrnuje statickou disciplínu, kde se boduje konstrukce formule, nákladová studie a business plán. Technická a bezpečnostní přejímka obsahuje test náklonu, brzdného účinku a hluku výfukové sestavy. Pro diváky jsou pak atraktivní zejména dynamické disciplíny, v nichž se týmy představily v pátek a v sobotu, kdy měření sil vyvrcholilo. Porotci při nich hodnotí zrychlení na 75 metrů, jízdu na trati ve tvaru osmičky, jednokolovou kvalifikaci a vytrvalostní závod.

Studenti technických univerzit soutěží v konstrukci formulí již od roku 1981, kdy ve Spojených státech vznikla Formula SAE. Do Evropy se soutěž dostala koncem 90. let, kde se jezdí na okruzích jako je Hockenheimring nebo britský Silverstone, a to pod názvem Formula Student.

 

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com