VALAŠSÁ RALLY – VÍTĚZNÝ DOHNAL, KAMENEC V KOTRMELCÍCH PEUGEOT, Rally, Cup, 2019, | Constructors F1

etina English Rusky

VALAŠSÁ RALLY – VÍTĚZNÝ DOHNAL, KAMENEC V KOTRMELCÍCH PEUGEOT, Rally, Cup, 2019, | Constructors F1 Constructors F1

VALAŠSÁ RALLY – VÍTĚZNÝ DOHNAL, KAMENEC V KOTRMELCÍCH

Jan Koudelka/foto: Tomáš Kaňa | 1.4.19 | Aktuálně

PEUGEOT RALLY CUP 2019

 

Hned úvodní podnik letošního ročníku PEUGEOT RALLY CUPu naznačil, že se ponese v duchu dramatických a vyrovnaných soubojů.

 

Začátek 38. ročníku Kowax Valašské rally vyšel nejlépe posádce Kornhefr - Triner, ale brzy se před ni dostal Matěj Kamenec navigovaný Janem Houštěm. Kamenec si postupně vybudoval zhruba půlminutový náskok, ale v předposledním testu havaroval a z prvního letošního vítězství se tak mohl radovat René Dohnal a Roman Švec.

1 

Minimální časové rozestupy a časté střídání pozic, tak by se dalo definovat první letošní klání Peugeot Rally Cupu. Jan Kornhefr začal skvěle a bylo vidět, že si na „dvěstěosmičku“ rychle zvyká. René Dohnal a Matěj Kamenec nasadili vysoké tempo, za první trojicí se pak držel Gargulák, Pohlídal a Vaňhara. Po druhé RZ už byl v čele Matěj Kamenec. René Dohnal bojoval s Honzou Kornhefrem o druhou příčku, ale jen do chvíle, kdy Kornhefr chyboval a dostal penalizaci za kontakt s retardérem.  V závěru úvodní etapy se tak před něho dostal ještě Petr Gargulák, kterého však před první nedělní zkouškou zradila technika.

2 

Do závěrečného dne vyrazil nejlépe skvěle jedoucí Matěj Kamenec, za kterým se držel René Dohnal.

Kornhefra odsunul defekt a propadl se na pátou příčku. Na třetí místo se nenápadně posunul další z nováčků – Jirka Pohlídal. O známém rčení, že rallye neodpouští, se v předposledním testu přesvědčil Matěj Kamenec.  Drobná chyba skončila zakopnutím o břeh a pořádným kotrmelcem. Matěj tak mohl sledovat, jak si pro první letošní body za vítězství v Peugeot Cupu i ve dvoukolkách jedou René Dohnal s Romanem Švecem. Druhou příčku obsadila posádka Jiří Pohlídal - David Uhříček, třetí dokončil Michal Vaňhara s Jakubem Navrátilem.

 

„V úvodní sekci jsem špatně zvolil gumy, po servisu to bylo podstatně lepší, ale Matěj zajel skvěle Lešnou a vytvořil si slušný náskok. Řekl jsem si, že nebudu zbytečně riskovat, držel jsem rychlé, ale bezpečné tempo. Druhý den se jela mimo jiné Bystřička, na kterou nemám dobré vzpomínky, takže jsem ji chtěl víceméně prodat. Paradoxně hned asi půl kilometru po startu přišla největší krize za celý závod. Chytil jsem hranu asfaltu a dostal hodiny. A pak ještě jednou na štěrku. Byla to prostě třináctá erzeta, asi budu pověrčivý, poznamenal s úsměvem René Dohnal a dodává: „Když jsem viděl Matěje mimo trať, soustředil jsem se hlavně na dojezd do cíle. První místo je fantastické, takový vstup do sezóny jsem ani nečekal. Matěje mi je líto, jel neskutečně a vítezství by si zasloužil. Bohužel taková je rallye, tentokrát vyšel černý Petr na něho.

3 

„Pro mě to byly úplně první kilometry s Peugeotem, takže jsem vůbec netušil, co nás čeká. Valašku jsme tím pádem brali jako seznamovací test. Auto je úžasné a perfektně připravené. Já se s ním musím pochopitelně naučit, dělal jsem chybičky a nemohl se dostat do tempa. Ale jinak to bylo super, konečně si mám s kým zazávodit a druhé místo je mnohem víc, než jsem čekal. Těším se na další ostré kilometry s Peugeotem,“ radoval se z druhého místa Jiří Pohlídal.

4 

„S Peugeotem jsem jel poprvé, stejně tak na pneumatikách Pirelli, takže celá soutěž byla o zkoušení různých variant nastavení a hledání limitů. Tomu odpovídaly i naše časy. Auto má velký potenciál, skvěle se řídí a ohromně jsem si to užil. Navíc mě opravdu mile překvapila celá parta kolem Peugeot Rally Cupu. Byl to parádní víkend a třetí místo v cíli považuji za dobrý výsledek,“ prozradil v cíli Michal Vaňhara.

 

„Co se dá říci, jsem z toho zklamaný. Jeli jsme celou soutěž bez větších problémů. Na předposlední Bystřičce bylo v několika místech vytaháno hodně štěrku. V jedné rychlejší levé zatáčce jsem šel o chvíli déle na brzdy a dostal se z čisté stopy. Pak už se s tím nedalo nic dělat. Zadek auta zakopl o břeh a šli jsme přes střechu. Bohužel to může ovlivnit celou sezónu,“ komentoval své odstoupení Matěj Kamenec.

 

 

 

 

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com