Viceprezident AČR František Čečil proháněl veterány, je znalcem mosteckého okruhu Most, autodrom, F1, Formule 1, okruhy | Constructors F1

etina English Rusky

Viceprezident AČR František Čečil proháněl veterány, je znalcem mosteckého okruhu Most, autodrom, F1, Formule 1, okruhy | Constructors F1 Constructors F1

Viceprezident AČR František Čečil proháněl veterány, je znalcem mosteckého okruhu

Mgr.J.Foukal/Autodrom Most | 23.1.17 | Aktuality

Most 2017

Viceprezident Autoklubu ČR (AČR) pro mimosportovní činnosti a předseda Asociace Veteran Car Clubů (AVCC) AČR František Čečil je vystudovaný pedagog a odborník na životní prostředí.

Patří k průkopníkům veteránského hnutí u nás. Láskou k historickým automobilům i motocyklům vzplanul už jako mladík. Veteránům se intenzivně věnuje 40 let, v roce 1976 vstoupil jako řadový člen do Veteran Car Clubu Plzeň.

V letech 1988 až 1900 stál v jeho čele, pod jeho vedením klub vstoupil do obnoveného Autoklubu ČR. Od osmdesátých let minulého století zároveň s veterány závodil, jezdeckou kariéru ukončil v roce 2008. Zná tak velmi dobře velký okruh mosteckého autodromu, který pravidelně hostil souboje historických aut hned po svém dobudování v roce 1983.

Nyní se František Čečil do Mostu vrátil, aby s eventovou manažerkou společnosti AUTODROM MOST Veronikou Rakovou dohodl podmínky účasti členů AVCC a  jejich exponátů na výstavě na plochách polygonu, která bude součástí závodního víkendu The Most Historic Grand Prix. Autodrom jej premiérově přivítá 12. až 14. května, čímž naváže na přerušenou tradici soubojů veteránů na velkém závodním okruhu.

„Pro všechny milovníky historických aut bude mostecký podnik velkým svátkem a úžasnou podívanou, což jednotlivé série, tedy FIA Lurani Trophy for Formula Junior Cars, HGPCA, Triumph Competition and British HTGT a také HAIGO v kategorii historických cestovních vozů i formulí více než zaručují. Napadlo nás doplnit atraktivní souboje na dráze také o výstavu veteránů, jimiž se mohou pochlubit naši sběratelé. Diváci toto zpestření jistě přivítají,“ vysvětlil Čečil, jehož do role styčného důstojníka nominovaly právě také mnohaleté zkušenosti ze závodů historických vozů a s organizací expozic a přehlídek veteránů.

Viceprezident AČR a šéf AVCC disponuje navíc podle Rakové cennými kontakty. „Abychom mohli uspořádat skutečně výstavu historických vozidel na vysoké úrovni, potřebujeme oslovit co nejvíce klubů. AVCC jich sdružuje 64, což představuje více než reprezentativní vzorek. Pan Čečil přislíbil, že všechny členy AVCC  s nabídkou vystavit u nás své exponáty osloví,“ upřesnila.

Na konci osmdesátých se šéf AVCC věnoval zejména rychlostním závodům historických automobilů. Začal jezdit okruhové závody s formulí Škoda, později s vozem Hakar a MG Midget. „Mostecký okruh k těmto soubojům neodmyslitelně patřil. Velmi jsem si ho oblíbil a vždy se sem rád vracím. Od roku 1997 jsem byl stálým účastníkem ME v závodech historických automobilů do vrchu a v roce 2004 a 2006 se mi podařilo získat titul mistra Evropy v této disciplíně,“ shrnul své jezdecké úspěchy.

Závodní činnost ovlivnila také dlouholeté úspěšné působení Františka Čečila v čele organizací úzce spojených s motoristickým sportem. „Byl jsem členem sportovní komise Asociace Veteran Car Clubů AČR, později jsem se ujal funkce místopředsedy této komise. Několik let jsem byl také místopředsedou celé asociace a v roce 2009 mě její členové zvolili předsedou. Od té doby se zúčastňuji zasedání Prezídia AČR a od roku 2012 jsem jeho řádným členem. Aktivně se také podílím na práci v mezinárodní veteránské organizaci FIVA, kde pracuji již několik let jako člen sportovní komise,“ vyjmenoval sympatický a věčně usměvavý Plzeňan.

 

Za cíl do budoucna si klade zejména udržet a posílit postavení AVCC AČR v systému testování historických vozidel v České republice a v mezinárodních motoristických organizacích FIVA a FIA a dále spolupracovat na prezentaci AČR, a to nejen v oblasti historických vozidel. „Jako nově zvolený viceprezident AČR nebudu v žádném případě opomíjet ani sekci karavanistů. Sám jsem s karavanem objel Evropu při přesunech na závodní okruhy,“ doplnil Čečil.

František Čečil vlastní několik veteránských automobilů a motocykl z roku 1936. V případě už výše zmíněného vozu Hakar 1200 si však může být stoprocentně jistý, že je jeho jediným majitelem na celém světě. Existuje totiž jen jeden exemplář, v roce 1950 jej postavil v Hradci Králové Alois Rieger se synem Vojtěchem, jenž se stal později legendou československých rally jako spolujezdec Vladimíra Hubáčka.

Galerie

Zde si můžete sáhnout PDF

Zde si můžete sáhnout PDF

Zde si můžete sáhnout PDF

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com