Vídeň byla v období mezi únorem a červnem roku 2024 důležitým místem pro fanoušky Formule 1 Aktuálně, technika, Matyáš, Sekal, Vídeň, F1, výstava, závody | Constructors F1

etina English Rusky

Vídeň byla v období mezi únorem a červnem roku 2024 důležitým místem pro fanoušky Formule 1 Aktuálně, technika, Matyáš, Sekal, Vídeň, F1, výstava, závody | Constructors F1 Constructors F1

Vídeň byla v období mezi únorem a červnem roku 2024 důležitým místem pro fanoušky Formule 1

Matyáš Sekal | 21.6.24 | Matyáš Sekal

Matyáš Sekal 2024

Vedení F1 totiž nově organizuje tzv. “F1 Exhibition”. Tato putovní výstava navštívila španělský Madrid a na druhém místě byla výstava v již zmiňované rakouské Vídni. Následovat budou další lokality.

Výstava nebyla věnovaná pouze samotným formulím nebo jezdcům. Na této výstavě mohl návštěvník nahlédnout i do tajů F1. Celá výstava byla rozdělena do několika částí.Úvod byl věnován celkovému historickému průřezu F1, kde zároveň bylo možné vidět některé monoposty (např.: Maserati 250F z roku 1956 nebo novodobý monopost Alphatauri AT01 z roku 2020). 

Maserati

Druhá část byla věnována samotným pilotům. Byly zde vystaveny busty nejvýznamnějších jezdců historie F1, počínaje Juanem Manuelem Fangiem až po Lewise Hamiltona. K vidění zde také bylo několik desítek originálních helem samotných jezdců. Samozřejmě byl největší zájem, vyfotit si originální helmu Ayrtona Senny.  Originální bylo znázornění posedu jezdců v monopostech. V měřítku 1:1 byly figuríny seřazeny chronologicky. Bylo až šokující, jak se změnil posez jezdců, kdy dnes téměž leží, takto snížená pozice výrazně snížila těžiště.

1

 

Další část byla věnovaná kontrukci monopostů, především těch starších. Co musím zde jednoznačně vypíchnout, je konstrukce nádrže monopostu Mercedes (2017). Je neuvěřitelné vidět samotnou nádrž, která je tvarovaná tak, aby byla co nejkompaktnější vyplnila každý možný volný prostor, při objemu 130 l. 

3

Technická část se věnovala již novým monopostům z posledních let. Zde byl prezentován vývoj samotných komponent formule. Od brzd, přes kamery na autě, až po samotný monokok. Ten byl bez prezentován jakéhokoli lakování, tedy byla vidět samotná karbonová skořepina.Nejemotivnější moment celé výstavy - všichni mi musí dát za pravdu, že vidět zbytky havarované formule je velice silný zážitek. V tomto případě to byla přední část vozu Haas, který řídil Romain Grosjean v roce 2020 při závodě v Bahrajnu, kdy v rychlosti 192 km/h naboural do bariéry a následně se mu monopost rozpůlil a vzplál. Pevný karbonový monokok obstál v děsivém nárazu a zachránil jezdci život.

4 

Velká pozornost byla věnována aerodynamice vozů a jejich jednotlivých částí. Vše bylo prezentováno přehlednými vysvětlujícími animacemi. Je neuvěřitelné, že aerodynamika vozu dokáže svým podtlakem vyvinout takovou přítlačnou sílu, že by teoretiky vůz formule 1 mohl jezdit i obráceně - nohama vzhůru, čili po stropě (přítlačná síla je vyšší než gravitační síla).

5 

Protože jsme v byli Rakousku, měl zde samostatnou prezentaci domácí okruh Red Bull ring. Současně zde byly expozice s nejvýraznějšími rakouskými jezdci F1, kterými jsou Niki Lauda, Gerhard Berger a Jochen Rindt. Jeden z panelů byl věnován i již zesnulému rakouskému spoluzakladateli firmy Red Bull Dietrichu Mateschitzovi.

6 

Návštěvníci výstavy si mohli půjčit sluchátka s audiokomentářem, který byl doplněný dalšími videi.

7

Audiovizuální program vrcholil v samostatném sálu vizuální show, která byla provedena  na několika obrazovkách. Emotivně ukazovala krátké záběry ze závodů F1 a byla doprovázena patřičným zvukovým projevem benzinových motorů.Celkově hodnotím tento počil za velmi zdařilý. Jsem si jistý, že pro každého byla tato návštěva zážitkem na celý život.

8 

Vy, co jste tuto výstavu nestihli, případně jste se o ní dozvěděli až touto formou, mám dobrou zprávu. V kanadském Torontu tato výstava probíhá již nyní a další bude v anglickém Londýně!

www.f1exhibition.com

 

 

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com