Zasněžené a zledovatělé silnice často vyžadují zvládání krizových situací Autodrom Most, okruhy , závody | Constructors F1

etina English Rusky

Zasněžené a zledovatělé silnice často vyžadují zvládání krizových situací Autodrom Most, okruhy , závody | Constructors F1 Constructors F1

Zasněžené a zledovatělé silnice často vyžadují zvládání krizových situací

Mgr.J.Foukal/Autodrom Most | 15.1.19 | Aktuality

Autodrom Most 2019

Začátek nového roku přinesl vydatné sněžení a teploty pod bodem mrazu, což komplikuje podmínky také na silnicích.

Není to samozřejmě v zimních měsících nic neobvyklého, řidiči by proto neměli být překvapení a zejména nepřipraveni. Statistika počtu nehod za prvních čtrnáct dní roku 2019 je přesto varující. Je vidět, že mnozí řidiči si s krizovými situacemi vlivem sněhu či ledu na vozovce poradit neumějí.

1

 

Možnost tréninku přitom existuje, kurzy bezpečné jízdy řidičům nabízí řada výcvikových center po celé republice. Výjimkou není ani mostecký autodrom, který disponuje polygonem s výcvikovými plochami o rozloze13 hektarů. Díky svému vybavení a metodice výuky a výcviku patří k nejmodernějším areálům ve střední Evropě.

Společnost AUTODROM MOST nabízí kurzy přizpůsobené mužům, ženám, mladým začínajícím řidičům či rodinám. Po teorii v učebně si při praktické výuce každý vyzkouší brzdění a vyhýbací manévry na suché, mokré nebo velmi kluzké vozovce, připomínající sníh či námrazu. Je to jedinečná příležitost auto si pořádně osahat, seznámit se s jeho limity a poznat také své reakce a možnosti. Z nabídky kurzů bezpečné jízdy si zájemci mohou vybrat zde.

2

„Kurzy jsou celoroční. V těchto dnech je tak jedinečná šance vyzkoušet si správné reakce na krizové situace způsobené nástrahami počasí v autentických podmínkách pod vedením zkušených instruktorů,“ upozornil vedoucí instruktor mosteckého autodromu Marek Kohoutek.

Na kluzké vozovce se prodlužuje brzdná dráha vozu. Řidič by měl proto podle Kohoutka snížit rychlost a zvýšit odstup od vozu jedoucího před ním až na tři vteřiny. Měl by také sledovat jízdní pruhy a dívat se do stran, aby při nutnosti okamžité reakce eliminoval časovou prodlevu.

3

Zimní podmínky vyžadují mnohem častěji i nouzové brzdění. „Platí při něm jediné pravidlo. Vyšlápnout spojku a tlačit na brzdový pedál největší možnou silou. Jen tak se docílí nejkratší brzdné dráhy. Platí to pro brzdění na všech površích, tedy na suchu, mokru či sněhu. U vozů s automatickou převodovkou nebo elektromobilů, které spojku nemají, se prostě jen vší silou brzdí. Automat si s tím poradí,“ zdůraznil Marek Kohoutek.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com