Zeknova Carboniacup tentokrát hostil Slovakia Ring Carbonia Cup, 2024, Slovakia Ring, závody | Constructors F1

etina English Rusky

Zeknova Carboniacup tentokrát hostil Slovakia Ring Carbonia Cup, 2024, Slovakia Ring, závody | Constructors F1 Constructors F1

Zeknova Carboniacup tentokrát hostil Slovakia Ring

Vláďa Rožánek, Carboniacup team 2022 | 11.5.24 | Aktuálně

Carbonia Cup 2024

Oblíbená rychlá slovenská trať hostila v pořadí druhý letošní závod, tedy přesněji dvojzávod Zeknova Carboniacupu 2024. Při zápolení na rychlém okruhu nebyla nouze o zajímavé momenty při předjíždění, ale také bohaté pole 90 ti závodních strojů, které obohatila i rychlá formule GP2. Počasí také přálo, ač jsme se obávali deště, nakonec nepřišel.

1

Nejméně závodních strojů měla skupina B sériových cestovních aut, která se tak pro závodní den Panattoni Racing Day na Slovakia Ringu spojila s malými áčky. Naopak velká áčka měla startovní rošt nabitý zvučnými vozy, i formulové rošty měly zajímavé vozy na startu. Dvojzávody znamenaly sice menší počet tréninků, ale za to dvojnásobný bodový zisk, úměrný ale většímu opotřebení pneumatik i dalších komponentů závodních vozů.

Malá áčka ve skupině A1 do 1600ccm vyhrál dvakrát Němec Josef Turban s Audi 50, před Jiřím Čížkem na Škodě Felicie a bronzová místa patřila Petru Jeníkovi se Škodou 100. Ve třídě A1.3 dominoval dvakrát Petr Zelenka se Suzuki Swift. V A2 vyhrál jednu jízdu Riccardo Tabarelli z Itálie s Renaultem Clio a druhé vítězství si při jeho neúčasti na druhém klání odvezl Jiří Zeman s Hondou Type-R. V první jízdě Itala doprovodili na stupně vítězů druhý Jiří Zeman a třetí Němec Christian Heinz s BMW 320i. Ve druhé jízdě po vítězném projetí Jiřího Zemana následovali Christian Heinz a Ivan Prantner s Audi A3. Třílitrům A3 vládl dvakrát Walter Forster, před Olafem Haeusnerem a Ivanem Ivanovem z Maďarska na vozech mnichovské značky.

3

Ladislav Šmucr ze stáje Šenkýř Motorsport pak dominoval ve skupině A4 taktéž dvakrát, když si jeho soupeři Martin Toth a Christoph Drauch na vozech BMW M3 GTR své umístění na stupních vítězů prohodili. Maďar Gábor Ponyiczki na BMW M3 GTR opanoval dvakrát skupinu A5 nad 3500ccm, když v jedné jízdě se za ním umístil Rakušan Gerhard Sedlacek s Porsche 964. Ve skupině A6 Škoda Octavia III Trophy se umístili nejlépe a o vítězství se podělili Bedřich Prokop a Josef Vágner, když si pak dojeli také oba pro stříbrný pohár a dvě třetí místa si odvezl David Císař. V A8 do 3500ccm více upravených aut zvítězil v prvním klání Jiří Ruml, před Alexem Tlustým na Pragách R1 a třetí skončil Michal Zimmer s Lotusem Exige. Ve druhé jízdě si pro poháry dojeli Jiří Ruml, před Romanem Vácou a Alexem Tlustým, tedy všichni piloti strojů Praga R1.

Nejvíce koní pod kapotou měla auta v A9 nad 3500ccm více upravených aut. Adam Konopka na Lamborghini Huracan GT3 si dojel pro první místo před ViMrem na KTM X-Bow GT2 a ToMim s dalším KTM GTX a ve druhé jízdě si pro vítězství dojel znovu Adam Konopka, před ToMim a Oliverem Michaelem z Rakouska na Porsche GT3 Cup. V GT4 zvítězil dvakrát Rudolf Beňo s BMW M4 GT4, před Pavlem Sovičkou s Lotusem Emira GT4 a Francouzem J.M.Schuttrumfem na dalším BMW M4 GT4. Celkem v této skupině startovalo 12 vozů.

Ve skupině B1 sériových cestovních vozů do 1600ccm dominoval dvakrát Jiří Bárta s Citroenem C2. Skupinu B2 si dvakrát vzal pod svá bedra Libor Šajner s Toyotou GT86. Felix Hasenöhrl dvakrát zvítězil ve skupině B3 do 3000ccm a za ním skončili se dvěma poháry Zdeněk Čurda s BMW a Milan Zubatý s Fordem Fiesta, místa si však v jednotlivých jízdách vyměnili. V B4 kraloval dvakrát Kevin Štefančík s VW Golf IV. V nejsilnějších B5 nad 3500ccm dominoval dvakrát Pavel Sovička na Lotusu Exige Cup, když v jedné jízdě skončil druhý Boleslav Waszek na Corvette ZR01 a třetí Václav Novozámský s AMG C63 a ve druhé jízdě dojel stříbrný Václav Novozámský a třetí pak Jan Vojtko s BMW M2.

2

Skupina C1 pro prototypy do 1400ccm patřila dvakrát Rakušanu Markusi Amesederovi, před krajanem Markusem Hoferem a Philippe Gerberem ze Švýcarska na Performerech. V C2 dvakrát dojel pro zlato Rakušan Jürgen Kapeller s Radicalem SR3 RS, před Friedrichem Franzem na dalším Radicalu SR1. Ve skupině C2+ nad 1800ccm dojel pro jedno vítězství Pavel Sovička s Lotusem 311 Eleven, ve druhé jízdě jízdě již nestartoval ani on, ani Maďar András Kirschner. Ve skupině slabších objemů Caterhamů C3 vyhrál jednu jízdu Marek Bláha, před Simone Agliettim a druhou jízdu již nechal v režii italského jezdce. V první jízdě C4 si dojel pro nejvyšší stupínek Martin Křeček s Caterhamem, před Jindřichem Vítem se Sigmou a Rakušanem Wolfgangem Luberem na Donkervoortu. Druhý zlatý pohár odváží z Panattoni Racing Day Jindřich Vít se Sigmou, před Wolfgangem Luberem.

Ve formulové skupině D1 dominoval dvakrát Tom Flemming z Německa, před Janem Kaprem na vozech Gloria C8F. V šestnáctistovkách D3 si dvakrát dojel pro zlatý pohár Němec Ingo Weiss s formulí Renault 1.6

I přes účast vozů F3 si dvě zlata odvezl nakonec spolu s absolutně nejrychleji zajetým časem v závodě z celého dne domů ve skupině D4 do 2000ccm Honza Rieger na formuli Renault 2.0, když dvakrát porazil i Tsvetlana Ilieva z Bulharska a Romana Roubíčka s F3. Druhé a třetí místo si pak jezdci prohodili ve druhém klání. Polák Malecki nakonec dojel s další F3 jednou šestý a dvě pátá místa odvezl ze Slovakia Ringu Luboš Škarda. Rakušan Simon Schranz s vozem Tatuus 1.4T Abarth pak dvakrát opanoval F4 vozy ve skupině D5. Miroslav Mikeš si pak odvezl dvě stříbra a třetí místa si zasloužili Zbyněk Čurda a Tim Rädlein z Německa.

Pokud jste dočetli až sem, tak víme, že se již nemůžete dočkat dalších závodů, které se pojedou tentokrát na automotodromu v Brně již 11.6. Tak přijeďte fandit svým favoritům. Budeme se na Vás těšit.

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com